3D yazıcılar LED aydınlatma sektöründe oyunu “büyük ölçüde” değiştiriyor
Üç boyutlu baskı teknolojisi, geleneksel üretimin yerini yavaş yavaş özelleştirilmiş üretime bıraktığı şu günlerde gerçek bir hayat kurtarıcı. 3D yazıcılar, katmanlı üretim yetenekleri sayesinde geleneksel üretim tekniklerinden sıyrılmayı başarıyor. Bu sayede zaman ve maliyet konusunda önemli kazançlar sağlayan 3D yazıcılar, tıpkı 2000’lerde bilgisayarların tüm sektörlerde çığır açması gibi tarihin 2. defa tekrarlanışını gözler önüne seriyor.

Resim1: İngiltere’de bulunan tarihi Bridge Towers köprüsü, 2012 Olimpiyat Oyunları için görkemli bir şekilde aydınlatılırken…
Bu mükemmel gücün en çok fayda sağlayacağı düşünülen sektörlerden birisi de kuşkusuz LED aydınlatma sektörü. 3D yazıcı kullanılarak üretilen lens gibi fonksiyonel optikler, geleneksel optik üretiminde karşılaşılan birçok problemi çözüme kavuşturarak aslında LED aydınlatma sektörünün yepyeni bir çağa adım atmasına öncülük ediyor.

Resim2: Son dönemlerin popüler 3D yazıcıları olarak kabul gören MakerBot (solda) ve Ultimaker (sağda) aynı karede poz veriyor…
Enerji verimliliğiyle öne çıkan LED’ler ile 3D yazıcıların bir araya gelmesi, insanoğluna ışık ve optik lensler üzerinde daha önce hiç olmadığı kadar geniş çaplı bir kontrol ve müdahale fırsatı kazandırıyor.
Şöyle ki, geleneksel yöntemlerle üretilmesine karar verilen bir optik için öncelikle bir kalıp hazırlanması gerekiyor. Bu kalıp, genellikle yüksek maliyetlere ve haftalarca, hatta aylarca süren zaman alıcı işlemlere önayak oluyor. Kalıp hazır duruma geldiğindeyse, son olarak şeffaf madde kalıba dökülüyor ve optik elde edilmiş oluyor.
Ancak günün sonunda istenilen optiğin elde edilememesi durumunda, süreç başa dönüyor ve yeniden bir kalıp üretilmesi gerekiyor. Bu ise birkaç aya denk gelen kayıp zaman ve ekstra maliyet anlamına geliyor.
Geleceğin mühendisleri için geleneksel yöntemler biraz korkutucu görünebilir, ancak teşekkür ederiz ki 3D yazıcılar bu işi sahip oldukları yetenekler sayesinde oldukça basitleştiriyor.
LED aydınlatma alanında sayılı start-up’lardan biri olan Luxexcel, bu işi 3D baskı teknolojisi ile bir sonraki aşamaya taşıyor. Printoptical Teknolojisi adını verdikleri yaklaşım sayesinde, optikler tamamen 3D yazıcı kullanılarak Bir optiğin 3D yazıcı kullanılarak ortalama 10 günde üretilebildiğini belirten Luxexcel, bu sayede hatalı bir optik üretilmesi durumunda sadece optiğin dijital ortamdaki 3D modelini revize ederek, kısa süre içerisinde müşterinin LED aydınlatma projesini en verimli şekilde tamamlayabildiklerini söylüyor.

Resim2: İleriki zamanlarda başarılı LED aydınlatma projelerinde kullanılmak üzere baştan sona 3D yazıcı ile üretilmiş bir optik…
Ancak sanıldığının aksine bu optikler sıradan bir 3D yazıcı ile üretilmiyor. Bunun arkasında ise standart 3D yazıcılarla üretilen optiklerin tam olarak istenilen şekilde görünmesine rağmen düzgün çalışmaması yatıyor.
Bu nedenle optik üretimi için farklı bir yöntem kullanılması gerektiğini söyleyen Luxexcel, çözümü ise su damlalarının birbirlerine çok yaklaştıklarında bir bütün haline gelmelerinden ilham alarak geliştirdikleri bir 3D yazıcı ile bulduklarını açıklıyor.
Süreç, üretilmek istenen optik için dijital ortamda bir 3D model yaratılmasıyla başlıyor. Ardından geliştirilen bu özel yazıcı, damlaları birbirine çok yakın konumlara bırakarak yapışıp bir bütün haline gelmelerini sağlıyor. Hemen sonrasında ise UV ışınlarıyla bu damlaları katılaştırıyor.
Baskı sonlandığındaysa, ortaya son derece fonksiyonel ve kusursuz optikler çıkıyor.
Optiklerin 3D yazıcılar ile üretilmesi, hem müşterilerin spesifik ihtiyaçlarına uygun LED aydınlatma çözümleri üretilmesinin önünü açıyor hem de sıfırdan başlanan bir LED aydınlatma projesinde maliyetleri en düşük seviyede tutarken aynı zamanda sürecin haftalarca (kimi zaman aylarca) kısalmasını sağlıyor.
Şunu rahatça söyleyebiliriz ki LED aydınlatma teknolojisi, 3D baskı teknolojisiyle birleşince ortaya herkes tarafından hoş görünen nesneler çıkıyor.
Haber kaynağı ve görseller: 3Dörtgen Yazıcı Mağazası.