Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği (AEEE)
Yazılarımda hep söylerim, ışık ve sağladığı aydınlatma hayatımızın bir parçasıdır. Modern aydınlatma araçları ile verimlilik yaparak ihtiyacımız olan aydınlatmayı sağlarken ışık kaynaklarından ve aydınlatma gereçlerinden faydalanırız. Peki kullandığımız aydınlatma araçları ömürleri sonunda ne oluyor? Ömürünü tamamlayan aydınlatma gereçleri de diğer elektrik ve elektronik eşyalar gibi atık olarak tanımlanıp değerlendiriliyor.
İyi bir gelecek, temiz bir çevre için kurumlara, firmalara ve birey olarak bizlere bazı ödevler ve sorumluluklar düşüyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizdede bu konuda çeşitli çalışmalar ve yasal yaptırımlar söz konusu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği (AEEE)” aydınlatma araçlarını da kapsamaktadır. 22.05.2012 tarihinde yayımlanan yönetmelikle aydınlatma sektörüne, belediyelere ve aydınlatma araçlarını kullanan herkese bazı yükümlülükler getiriyor. İlgili yönetmelik aşağıda bahsi geçen herkese görev ve sorumluluklar getiriyor:
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
- Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri
- Belediyeler
- Elektrikli ve elektronik eşya üreticileri (aydınlatma araçları dahil)
- Elektrikli ve elektronik eşya ithalatçıları (aydınlatma araçları dahil)
- Elektrikli ve elektronik eşya satıcıları (aydınlatma araçları dahil)
- Tüketiciler
- AEEE işleme tesisleri
Bu kapsamdaki işletmelerin ve tüketicilerin görev ve sorumluluklarına yukarıda bahsi geçen ilgili yönetmelikten ulaşabilirsiniz. Aydınlatma sektörü (ithalatçı, imalatçı, satıcı ve dağıtıcı) paydaşları için bu kapsamda çalışmalar yapan AGİD ticari işletmesi, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum olarak çalışmalar yapmaktadır. Daha detay bilgiye http://www.agid.org.tr ticari işletme linkinden ulaşabilir ve destek alabilirsiniz.
Üretim, ithalat, satış ve dağıtım kanalları dışında da ekonomik ömrü dolan aydınlatma ürünlerinin atıkları konusunda kullanıcıların da sorumlulukları çok önmelidir. Birer kullanıcı olan her birey daha temiz bir çevre için şunları yapmakla sorumludur.
Kullanım ömrü dolan aydınlatma araçlarınızı;
- Satın aldığınız yerlere götürebilirsiniz.
- Firmaların kurumların oluşturduğu atık toplama merkezlerine bırakabilirisiniz.
- Belediyelerin toplama merkezlerine bırakabilir, atık toplama araçlarına teslim edebilirsiniz.
- Yeni ürün temin ettiğiniz dağıtıcılara atık ürünlerinizi verebilirsiniz.
Kullanım ömürleri bitmiş aydınlatma araçları çöp değildir, atık olarak değerlendirilmesi, atık yönetim sistemine dahil olması çok önemlidir. Atık yönetimi sistemi bize neler kazandırır;
- Doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlamış oluruz.
- Çevre kirliliğini azaltmış oluuruz.
- Enerji tasarrufunu desteklemiş oluruz.
- Atık miktarını azaltarak çöp miktarını ve işleme giderlerini azaltmış oluruz.
- Geri dönüşümle geleceğe ve ekonomiye yatırım yapmış oluruz.
Not: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” Görüşe Açılmıştır. bu konuda katkıda bulunmak isteyen kurum, firma ve bireyler bakanlığın ilgili sayfasından ulaşabilirler. Detay: http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/index.php?Sayfa=duyurudetay&Id=121939