Görünen ışık
Normal insan gözünün duyarlılık bölgesinde parıltılı bir duyum uyandıran, yani görülebilen elektromanyetik ışımanın adıdır IŞIK. Bilim insanlarına göre ışık; foton teorisine göre daneciklerden, ve elektromanyetik teorisine göre elektromanyetik dalgalardan meydana geldiği kabul edilmektedir.
Tabi bilim işin içine girince ölçmek, hesaplamak değerlendirmek gerekir.
Bu bağlamda ışık için temel büyüklükler şunlardır:
Işık Akısı: Işık kaynağının aydınlatma gücünü belirtir, ışık kaynağının verdiği ışığın tamamıdır. Ölçü birimi: Lümen, (lm)
Işıksal Yeğinlik: Işık kaynağından çıkan ışığın sadece bir yöne doğru olan aydınlatma gücünü belirtir. Ölçü Birimi: Kandela, (cd)
Aydınlık Düzeyi: Işık kaynağından çıkan ışığın aydınlatılan alana bölünmesiyle bulunan metrekare başına düşen aydınlığı belirtir. Ölçü Birimi: Lux, (Lx)
Parıltı: Gözün belirli bir alandan algıladığı aydınlığı belirtir. Ölçü Birimi: Kandela/m2 (cd/m2)
Uygulamalarda, sadece aydınlık düzeyini Luxmetre sayesinde kolayca ölçebiliriz, diğer büyüklükler laboratuvar ortamında özel düzeneklerle ve yönergelerle ölçülmektedir.
Kerem Bahçivan
| #
Ömer bey merhabalar, sınava hazırlanan bir öğrenciyim ve buna yönelik bir çalışma odası hazırlıyorum. İnternette çalışma odaları ofis bazlı olduğu için buna yönelik bir oda hazırladım fakat astigmatım da olduğu için aydınlatma konusuna biraz daha fazla önem veriyorum. Tavan aydınlatması için dimlenebilir, 4000-5000 kelvin arası bir ampül bakıyorum fakat sitelerde gün ışığı, beyaz ışık ayrımı hiç yok bunu nasıl ayırt edebilirim. Bir de tavan lambası için lux, lumen, kelvin, renk önerme şansınız var mı ? Bu odada günün çok önemli bir kısmında çalışıldığı, kitap okunduğu oluyor. bir de sizden aynı önerileri bir masa lambası için isteyeceğim sizce oturup test çözen, okuma yapan bir kişinin masa lambasının ampulü nasıl olmalıdır. Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.
cevap…