Görünür ışıkla data transferi; Li-Fi
Bilgisayarımızda, tabletimizde, akıllı telefonumuzda internete bağlanarak dünyaya açıldığımızda genellikle Wi-Fİ bağlantısının kullanıyoruz. Wi-Fi bağlantısında cihazlar birbirleri ile radyo dalgaları üzerinden haberleşiyorlar. Bu kadar yüksek radyo dalgası kullanımında sorun şu ki; bu radyo dalgaları elektromanyetik tayfta çok dar bir alanı işgal ediyor. Radyo dalgaları için tanımlanan bu bant genişliği Wi-Fi modemler, akıllı telefonlar ve diğer aygıtlar için haberleşme bant genişliğini kısıtlıyor.
Edinburg Üniversitesi mobil iletişim araştırma grubu yöneticisi Harald Hass bu durum için “Daha fazla tayf yaratmamız imkansız.” diyor.
Eğer kablosoz data yolunu araç yolları ile kıyaslarsak, Radyo dalgaları tek şeritli bir yol olarak tanımlayabiliriz. Görülebilen ışık dalgaları ise data transferi için çok şeritli bir otoyol. Daha fazla data terasferi yapabilmenin yolu, LED lambaları kullanarak bu geniş data yolundan faydalanmak. LED ışıkları bir sinyal işleme sistemi ile modifiye edilirse dijital bilgiler ışık dalgalarına yüklenebiliyor.
Görünen ışıkla kablosuz data transferi anlamına gelen Li-Fi, LED ışıklarına modüle edilen (bindirilen) bilgiyi ışığın yanıp sönmesiyle diğer kablosuz aygıtlara aktarıyor. LED ler gözle görülebilir yanıp sönme (kırpışma) etkisi olmada çok hızlı data aktarımını gerçekleştirebiliyor.
Harald Hass ve ekibi, 2000’l i yılların başında Li-Fi üzerinde çalışmaya başlamış ve 10 megabit/saniye civarı hıza erişebilmişler. 2003 yılında data gönderim hızlarının 100 gigabit/saniye mertebelerine yükseltmeyi başarmışlar. Bu hız Wi-Fi bağlantısından 15 kat daha hızlı data transferi anlamına geliyor.
Işık duvarların ötesine geçemediği için sinyal de geçmiyor, bu yüzden Li-Fi bağlantıları daha güvenli olarak değerlendiriliyor. Diğer yandan olumsuz tarafı Li-Fi kullanmak için ışıkların yanıyor olması lazım. Bilim insanları LED ışılarını çok az yakarak (%10 mertebelerinde) data transferini mümkün olabileceğini söylüyor.
LED teknolojisindeki bu fırsatlar ve yenilikler farklı servileri gündeme getirebilecek. Örneğin internet altyapısı olmayan bölgelerde LED lambalar ile donatılmış bir sokak lambası çevresindeki yaşayanlar için bir internet bağlantı noktası olarak çalışabilecek. Zamanlama içinse Harald Hass’ın söyle bir açıklaması var:
“Herkesin Wi-Fi kullanır hale gelmesi 15 yıl sürdü, Li-Fi içinse bunun beş yıl süreceğini düşünüyorum ve zanan işlemeye başladı”
Ahmet Kahraman
| #
Okulumuzdan görünür ışıkla iletişim projesi yürütüyoruz sizin bilgilerinizden yararlanmak isteriz sizde isterseniz
Okul: Çukurova Elektrik Teknik Meslek Endüstri Lisesi
Adana/Çukurova
cevap…