Işıkla gelen yenilikler; Digital Revolution
Herşey bir cismin -muhtemelen bir kayanın- yuvarlanmasından ilham alınarak yapılan icat, tekerleğin bulunmasıyla başladı diyebiliriz, teknolojinin başlangıç noktasına. Daha iyi yuvarlanan bir tekerlek, daha fazla yük taşıyan bir tekerlek, daha hafif, daha küçük vaya daha büyük tekerlekler sonraki adımlar/gelişmeler olmuştur diye düşünüyorum. Dijital’e başlangıç için bir sürece daha ihtiyaç vardı, 1 olmalıydı, 2 ve 3…’te, rakamalar olmalıydı, yani matematiğin gelişmesini bekliyordu. Dijital için olmazsa olmaz 0 (sıfır) keşfedildi ve sıfırın kabulü* ile dijitalin ilk tohumları atıldı diyebiliriz.
Teknoloji insan yaşamına artı değer kattığı sürece var olacak, desteklenecek ve gelişecekti. Bilinen tarihimize baktığımızda insan ihtiyaçları teknolojinin yön almasında ve gelişmesinde önmeli yer tutmuş. Yada bir başka deyişle trend konular teknolojiye yön vermiş, özetle:
- 1800 ler, pamuk ve buhar enerjisi ile ilgili teknolojiler
- 1860 Çelik ve demiryolları ile ilgili teknolojiler
- 1900 Kimya, medencilik ve özellikle kömür ile ilgili teknolojiler
- 1950 Petrol, otomotiv teknolojileri
- 2000 Bilgi işleme başka bir deyişle dijital teknolojiler, öne çıkmış.
Bunları neden yazdım; geçtiğimiz pazar günü Zorlu Center’da ”Digital Revolution” (Sayısal Devrim) sergisini ziyaret ettim. 12 Haziran 2016 tarihine kadar açık kalacak sergide, 1970 lerden bu yana dijital alandaki gelişmeşere ait örnekler, sanat eserleri ve bilgiler sergileniyır. Mesela, 1970 lerde üretilen bir ürün ”ALTOR 8800 COMPUTER” ilginç bir tasarım. Tabi ürün üzerinde o yıllarda sadece kırmızı ışık veren işaret ışığı kaynağı olarak LED’ler kullanılmış (Resim 1). Yine aynı şekilde, birçok enstalasyonda olmazsa olmaz ışıklar ya da LED ışıkları.
Robotik enstalasyon Petting Zoo için de yine LED ışığı olmazsa olmaz malzemelerden. LED ışıkları bu enstalasyonda robotik kolları çekiçi hale getiriyor, ”Işık çeker!”
Giyilebilir ürünlerde olduğu gibi, giyilebilir dijital teknolojik ürünlerin de olmazsa olmazı IŞIK. Bu konuda güneşin ışık enerjisi ile akıllı telefonumuzu şarj eden elbise ışık ve dijital kavramlarını birleştiriyor. Bir başka giyilebilir örnek dijital yaklaşım ile LED ışıklarının kontrol edildiği Işıklı giysi etek. Bunun için çok fazla söylenecek bir şey yok, aşağıdaki kısa video çok şey anlatıyor.
Sonuç olarak dijital alanda yapılan yeniliklerin adına ister devrim deyin ister gelişme büyük bölümünde ışık var, özellikle de LED ışığı. Işığın sihirli yapısıyla avucunuza konan şans kelebeğini görmek için, 12 haziran dan önce Zorlu Center’deki ‘Digital Revolution’ sergisini lütfen kaçırmayın diyorum. (Resim 2)
Teknolojiden, özellikle de geçmiş trendlerden söz etmişken önümüzdeki süreçlerde neler olacak sorusuna çeşitli kaynaklardan bulduğum cevaplar ve ulaştığım sonuçları paylaşmak istiyorum:
Dijital bilgi işlemenin önemini arttırdığı 2000’lerden sonra, Bilgi işleme ile birlikte, İnsan kaynakları, Biyoteknik (genetik), Otomasyon trendlerine dayalı teknolojiler önde olacak görüşleri yaygın. Zaten ‘nesnelerin interneti‘, ‘akıllı şehirler‘ ‘akıllı şebekeler’, ‘akıllı evler’ vb. konular bununu işaret ediyor. Aydınlatma ve de LED aydınlatma bütün bu kavramların alt bileşeni olarak var olmaya devam ediyor.
Özellikle aydınlatma paydaşı arkadaşlarıma, geleceği hayal ederken akıllı tasarımlar ve akıllı teknolojileri göz ardı etmemelerini öneriyorum. Doğal olarak bütün bunların yanında bireyselleşme yerine standardizasyonun gelişmelere daha fazla destek olacağını unutmamak gerekir.
Dijital veya değil teknolojiler gelişirken, devinim yaratırken, yanlarında hep ışık var ve bunu tanımlamak için ”ışık olmadan asla” deyimini kullanmak yanlış olmaz. Evet ‘ışık sınır tanımaz’.
* 0 (sıfır) olmayan bir şeydir, veya yoktur anlamına da gelir, sonuçta bir kabulden ibarettir.