LED ışığı, botoks enjeksiyonunun yerine geçebilir mi?
Yoğun LED ışığının, cilt kırışıklıklarına karşı Butolimuntoxin-A adlı sinir sistemi zehiri kadar etkili olduğu tahmin ediliyor. Botoks adıyla bilinen Butolimuntoxin-A, Amerikan ilaç şirketi Allergan Inc. tarafından geliştirildi. Bu kimyasal Doktor tarafından cilde uygulanarak çiltte gençleşme sağlanıyor.
Ulm Üniversitesi araştırmacılarından Andrei Sommer ve Dan Zhu’nun geliştirdiği bir teoriye göre, cildin elastik liflerini saran ve onları hareketsiz hale getiren ince su tabakası ışığın etkisiyle tahrip ediliyor. Teoriye göre su tabakası yok olduğunda lifler tekrar elastikleşerek cildin düzleşmesini sağlıyor.
Bugünkü bilgilerimize göre cildin elastikiyetinden elastin adlı protein sorumlu. Cilt hücrelerine bağlanan elastinin etrafı su ile çevrilidir. Su molekülleri, su geçirmez proteinle etrafı arasındaki sınırda belli bir düzende yer alır. Su molekülleri, protein lifleri için sert bir kılıf oluşturur. Kılıf, proteinin şeklini belirler. Proteinin doğal yaşlanması sonucunda su kılıfı ile elastin arasına yağ asitleri, amino asitler ve kalsiyum tuzları birikir. Her zaman su ile çevrili olan elastin kabarıp sertleşir ve elastikiyetini kaybeder. Cilt artık düzleşemez ve böylece kırışıklıklar ortaya çıkar. Ulm’lu araştırmacıların teorisi bu şekilde.
Sommer ve Zhu, teorilerini kendi üzerlerinde yaptıkları bir deneyle kanıtlamaya çalıştı. Deneye ait rapor, internet dergisi Crystal Growth & Design (DOI: 10.1021/cg8000703) ‘da yayımlandı. Araştırmacılar, göz kenarlarında oluşan ve kaz ayağı olarak bilinen kırışıklıkların üzerine dokuz hafta boyunca her gün kırmızı spektrumlu güçlü ışık uyguladı. Deney sonucunda kırışıklık derinlikleri ciddi boyutta azalmış ve çizgi boyları kısalmış. Sommer ve Zhu’ya göre ışık enerjisi kılıfın içindeki su moleküllerinin düzenini değiştirerek su parçacıklarını elastin liflerinden uzaklaştırıyor. Böylece elastin daha elastik hale geliyor ve ciltteki kırışıklıklar düzleşiyor. Araştırmacılar, toplam 11 ay süren deney sonucunda cilt rengi ve cilt yapısının da daha genç bir görünüm aldığını savunuyor.
Sommer ve Zhu, elastinin aynı zamanda kalp kası ve damarların elastikiyetinden sorumlu olduğunu ve bu dokularda cilde oranla daha fazla su bulunduğunu belirtiyor. İki araştırmacı, bu özellikleri göz önünde bulundurarak geliştirdikleri ışık tedavisini bu organların gençleştirilmesi için de kullanmayı amaçlıyor.
Haber kaynağı: http://www.yaacool-beauty.info.tr/index.php?article=1862