LED VE DENIZ FENERLERI
‘Denizcileri karaya bağlayan umut ışıkları…’
İstanbul şehrinin sesiz bekçileri… deniz fenerlerimiz… Geceleri gemilerin yollarını bulmaları, tehlikelerden sakınmaları için ışık saçan fenerler ruhumuzu, gözümüzü güzellikleri ile aydınlatıyor.
Yukarıdaki satırlar, 17 Ağustos 2014 pazar günü katıldığım gezinin tanıtım kataloğundan. Antonina Turizm’in organize ettiği gezide, Fenerbahçe Feneri, Anadolu Feneri, Rumeli Feneri, Ahırkapı Feneri ve Yeşilköy Fenerlerini keyifle gezdik. Rehberimiz Antonina Turizm’den Atilla Bey deniz fenerleri hakkında bizimle çok çarpıcı bilgiler paylaştı.
- Dünyanın 7 harikasından biri İskenderiye Deniz Feneri,
- Bilinen ilk deniz feneri Kumkale’de (Çanakkale) yapılmış,
- İstanbul’un ilk deniz feneri, Fenerbahçe Feneri,
- Bir deniz fenerinin ışığı 35-40 km uzaktan görülebiliyor,
- Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin; uydu, GPS, yön ve yer bulucular, fenerlerin önemi her zaman olacak.
- Deniz fenerlerinin ışık kaynakları; Odun, kömür, çeşitli organik ve madeni yağlar, Akkor gömlekli yağ yakıcılar, hava gazı, petrol gazı, Asetilen, ve tabii elektrikli lambalar (Akkor, halojen, deşarjlı lambalar vb.).

Ahırkapı Deniz Feneri
Peki yeni nesil ışık kaynağı konumuz LED’ler? Evet kullanılması için çeşitli çalışmalar var, ancak -evimizdeki gibi- lambayı değiştirmek, maalesef yetmiyor. Deniz fenerleri optik ve mekanik olarak karmaşık sistemlere sahip. Bu için, çok iyi bir planlama/projelendirme ile LED ışık kaynakları kullanılabiliyor.
Bununla ilgili Avustralya merkezli SEALITE firmasının bu konuda çalışmaları var. Firmanın ifadesiyle; 1500W akkor lambanın yerine iyi tasarlanmış 78W LED ışık kaynağı aynı optik sonuçları veriyor.
Bu konuda çalışma yapan bir başka firma, Yeni Zellanda menşeeli VEGA. Firmaya www.vega.co.nz web sitesinden ulaşabilirsiniz.