LED’ler için güç kaynağı ihtiyacı sürücüler
Alternatif akımı doğru akıma çeviren klasik güç kaynakları veya DC-DC güç çeviriciler çoğunlukla sabit doğru gerilim çıkış verirler. Ancak birçok LED veya LED devresi özellikle Güç LED’leri ve modülleri sabit akımla daha güvenli çalışırlar. LED’ler için tasarlanmış güç kaynakları (LED sürücüler) bunu güvenle sağlarlar. Alternatif şebeke geriliminden doğru akım elde eden bu güç kaynakları grubuna artık ”LED sürücüler” veya ”LED güç kaynakları” da bir alt kategori olarak dahil oldu. Burada LED sürücü grubu kendi alt kategorisi sabit gerilim ve sabit akım LED sürücüler olarak 2 ana gruba ayırabiliriz. Son birkaç yıldır, akıllı LED sürücüler üretilmeye başlandı. Bu akıllı LED sürücülerinde üzerindeki mikro anahtarlar ile; sabit gerilim veya akım çıkışı seçimi yapılabildiği gibi, çıkış gerilim ve çıkış akım değerleri de bu mikro anahtarlar vasıtasıyla seçilebiliyor.
Ne zaman sabit gerilim LED sürücü ihtiyacım olacak?
Ticari olarak temin ettiğimiz veya tasarlanmış LED modülleri genellikle birden fazla LED’in seri veya paralel dizilmesi ile meydana gelmiştir. Bunlarda genellikle düşük güçlü LED’ler ve seri bağlı bir dirençle dizin haline gelmiş ve sabit gerilimle çalışacak şekilde planlanmıştır. Güç LED’i ihtiva eden bazı LED modülleri her bir LED veya LED dizini için modül üzerinde sabit akım devresi ihtiva edebilir. Bu iki durumda bizim LED modülünü çalıştırabilmek için sabit gerilim sürücülere ihtiyacımız var. Burada dikkat edilmesi gereken önemli konu LED modül gerilimi ile sürücü geriliminin aynı olması.
Ne zaman sabit akım LED sürücü ihtiyacım olacak?
Öncelikle bir Güç LED‘ini kendi başına kullandığımızda veya güç LED’i ya da LED dizinini ihtiva eden bir modül sabit akım devresi ihtiva etmiyorsa, sabit akım sürücüler kullanmak zorundayız. Sabit akım LED sürücüler farklı özelliklerde olabilirler örneğin, sürücü akımları LED yada LED dizini akımları ile aynı olmalıdır. Yine verebileceği enyüksek gerilim LED dizini ihtiyacı olan gerilimden düşük olmamalı. LED sürücüsünün gücü LED modülü/dizini güç ihtiyacının karşılamalı.
LED’leri DIM etmek ve LED sürücü ilişkisi
LED veya LED modüllerinin DIM edilmesi için PWM denilen özel bir metot kullanılır, bu tamamen LED sürücüsüne ait bir yetenektir. LED’lerin çalışma gerilim veya akımları doğrusal olarak azaltılıp çoğaltılarak DIM edilemezler en iyi yöntem PWM metottur. LED sürücüsü hangi tip olursa olsun (sabit akım sabit gerilim), DIM özelikli ise bir kontrol girişi ihtiva ederler. Bu DIM kontrol girişi DALI, DMX, 1 – 10 Volt ya da bir başka kontrol metodu olabilir, biz bu metotlara kontrol protokolü diyoruz. Bu protokoller ortak olabildiği gibi üretici firmaya özel de olabilir. Pazarda en çok 1 – 10 volt ortak protokol ürünler kullanılmaktadır. 1 – 10 Volt kontrol girişine 1 volt uygulandığında LED’ler en düşük ışık seviyesinde ışık verirler, 10V DC gerilim uygulandığında en yüksek ışımayı sağlarsınız. Bazı modellerde 1 – 10 Volt kontrol noktasına 10K bir potansiyometre (veya ayarlı direnç) bağlayarak DIM kontrol yapma imkanımız olabiliyor.
Muzaffer TÜRKER
| #
Selam Ömer bey;
Ben Muzaffer TÜRKER İzmir Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği İnşaat-Emlak Şubesinde çalışmaktayım
Elimde bir hastanenin Yoğun Bakım servisi ile ilgili projem var
Benden istenen şudur.
– Yoğun bakım servisinde yatak üstlerindeki endirek aydınlatma armatürlerinin akşam 23:00 de ışığı yavaş yavaş kısılacak ve saat 12:00 de tamamen kapanacak ve sabah 07:00 de yavaş yavaş işik yanmaya başlayacak 08:00 de tam verimde çalışacak.(08:00 ila 23:00 arası tam verim)
Böyle bir işik sistemini ne ile ve nasıl sağlayabilirim? Bu konuda yardımcı olabilirseniz gerçekten Teşekkür ederim..
Saygılarımla…..
cevap…