LED’lerde ömür ve verimlilik
Teorik olarak yapılan hesaplamalar ve deneyler LED’lerden 100.000 saat üzerinde bir süre istifade edebileceğimizi ortaya çıkarmaktadır. Elektriksel, ısıl kondisyon (soğutma), çevresel etkiler, kullanılan çevre elemanları, kılıfın materyal yapısı vb. etkenler göz önüne alındığında 50.000 saat ve üzeri hizmet ömrü olduğu kabul edilebilir.
LED’lerin ışık verimliliği
Lambaların verdiği ışığın, harcadığı elektrik enerjisine oranı ışık etkinliği h’dır, birimi ise lumen/Watt’dır.
Biraz rakamlarla konuşmak istersek;
Akkor lambalarda ışıksal verim: 12-15 lm/W
Halojen lambalarda: 18-22 lm/W
Kompakt fluoresan lambalarda: 60 lm/W
Fluoresan lambalarda: 55-104 lm/W
LED’lerde durum biraz farklıdır, LED rengine göre ışık etkinliği farklılık gösterir. Örnek; kırmızı en yüksek verimliliğe sahiptir 60 lm/W, sarı 55 lm/W, yeşil 35 lm/W, mavi 18 lm/W civarındadır. Aydınlatmada beyaz ışık önemli olduğuna göre beyaz LED için verimlilik, üretici firmalara göre değişmekle birlikte 20 – 85 lm/W arasında değişmektedir.
Bu verilerle şunu söyleyebiliriz ki bugün (Haziran 2008) LED’ler akkor ve halojen lambalara alternatif olabilmekte ancak fluoresan ve kompakt fluoresan lambalarla verimlilik açısından rekabet edebilecek seviyede değildir. Diğer taraftan ışık verimliliğinde çok hızlı gelişmeler olmaktadır. 2010 yılında beyaz LED’te verimliliğin 100 lm/W değerlerine ulaşması beklenmektedir. LED üretici bir firmanın deklare ettiğine göre, laboratuar ortamında kırmızı ışıkta 108 lm/W değeri yakalanmıştır.
LED ışık değerleri konusunda dikkat edilmesi gereken bir konu da ışık açılarıdır. LED’ler yönlendirilmiş ışık oldukları için ışık değerleri, CD (candela) veya MCD cinsinden verilmektedir. Işık açıları düşük tutularak yüksek candela değerleri telaffuz edilmektedir. LED seçiminde değerlendirme yapılırken bu konu dikkate alınmalıdır.