MCOB LED teknolojisi nedir, avantajları nelerdir?
Geçtiğimiz yıllarda, LED ve LED aydınlatma sunumlarına başlarken, toplam enerji, aydınlatmanın toplam enerji tüketimi içindeki payı, küresel ısınma, sürdürülebilirlik vb. konularına değinirdik. Çünkü geleceğimiz için enerji çok önemli bir konu ve biz onu verimli kullanmalıyız. LED ve LED ışık kaynakları ile aydınlatma söz konusu olduğunda verimlilik ve sonucu birçok tasarruf modeli hep ön planda oldu. Küresel anlamda konu o kadar önemli ki 2014 nobel fizik ödülünü beyaz LED ışığının ilk bileşeni mavi LED aldı. Sonuç olarak LED ile ilgili gelişmeler her zaman verimlilik üzerine oldu. Bugün verimliliği destekleyen bir başka teknoloji MCOB LED’ten bahsedeceğiz.
Bundan önceki yazımızda COB LED’i şu şekilde tanımlamıştık: ”İngilizce ‘chip on board’ kelimelerinin baş harflerinden oluşan paketlenmiş LED dizininin jenerik adıdır. Esas itibarı ile bir bord üzerine dizilmiş birden fazla LED yongasının paketlemiş adıdır.” Daha büyük LED paketleri elde etmek için kocaman COB LED yerine daha küçük COB LED’lerin bir taban üzerine belirli bir mantıkla yerleştirilmesiyle elde edilen LED paketlerine aydınlatma sektörü MCOB LED olarak tanımlıyor(*).
Eriştiğimiz kaynaklarda (Multiple Chip On Board) (Multi Cups/Chip on Board) (Multi-Chip embedded On Board) İngilizce tanımlamalarla anılsa da MCOB LED teknolojisine, temel olarak Çoklu COB LED paketi diyebiliriz. MCOB LED paketlerindek yapı ile başta bahsettiğimiz gibi termal ve optik verimlilik arttırılmış, aynı güç ve ölçüdeki LED yapılarına göre %15 e kadar ışık verimliliği sağlanmıştır.
MCOB LED avantajları nelerdir?
- Aynı ürünlere göre düşük maliyet, ve yüksek ışık verimi
- Daha küçük aydınlatma armatürlerinde daha yüksek ışık paketleri imkanı
- SMD teknolojisine göre azaltılmış armatür imalar süreçleri
- Yüksek optik yoğunluluğu (1 cm2 de 70 yonga)
- Yüksek ısıl transferi sonucu daha da uzun ömür
- Daha yüksek parlaklık
- Keskin gölgelenmelerin olmaması
- Küçültülmüş ebatlar ve kompakt yapı
(*) tabi bu teknolojinin uygulaması bu kadar basit değil, teknik detaylara girip konuyu fizik alanına çekmek istemedim.