Mitsubishi ve Pioner mavi ışıksız OLED aydınlatma modülü geliştirdi
Mitsubishi Chemical Corporation ve Poiner geçtiğimiz günlerde ilk defa mavi ışık içermeyen OLED modülü başarılı bir şekilde geliştirdiklerini duyurdu. Wet Coating (ıslak kaplama teknolojisi) işlemi ile üretilen mavi ışıksız OLED aydınlatma modülünün ilk örneklerini ağustos ayında sahaya verebileceklerini duyurdular.
Mavi ışık (spekturum dalga boyu: 380-495 nanometre) hem doğal ışık ve hem de yapay ışık kaynaklarında yer almaktadır. Mavi ışık insan gözüyle görünen ve retinaya ulaşan ışığın ın yüksek enerjiye sahip olanıdır. Bunun için göz yorgunluğuna sebep olan durumun büyük miktarda mavi ışık alınması olabilir. Mavi ışık aynı zamanda uyku düzenimizi planlayan hormonları etkileyen ve uyku hormonunu dizginleyerek uyku kalitemizi düşürebilir ve derin uyumamıza mani olabilir. Son yıllarda bilgisayar ve akılı telefonlar vasıtasıyla mavi ışığa daha fazla süre maruz kalıyoruz. İnsanların uzun süre mavi ışığa maruz kalmasına dikkat çekmek gereklidir.
Yeni geliştirilen mavi ışıksız OLED aydınlatma panellerinde kullanılan OLED aydınlatma modülleri mavi ışık kullanmazlar veya minimum seviyededir (MCC ve Poiner tarafından geliştirilen mavi ışıksız 3000 kelvin OLED aydınlatma modülde mavi ışık oranı toplam ışığın %1 inden azdır). Örneğin mavi ışığa duyarlı resim gibi kültürel mirasa dair ürünler, yatak odaları, tıbbi aydınlatmalarda kullanılması en uygun ürün 1900 kelvin renk sıcaklığına sahip mavi ışıksız OLED aydınlatma modülleridir.
MCC ve Poiner 2012 yılında OLED üretimine başladı ve 2014 yılında ilk defa ışık yayan katmanların wet coating proses (ıslak kaplama işlemi) ile üretimine başladı ve aynı zamanda üretim maliyetlerini de düşürmeyi başardı. Yüzeysel ışık yayan mavi ışıksız OLED aydınlatma modülleri, ince ve hafif özellikleri ile de geniş bir yelpazede uygulama alanı bulacaktır.