Neden katı hal aydınlatma
* Enerji verimliliği.
Aydınlatmada LED ışık kaynağını kullanmamızın en temel sebebi enerji verimliliği sağlıyor olmasıdır. Işık etkinliklerinin yüksek olması, yapıları gereği iyi planlanması durumunda optik kayıpları ve armatür kayıplarını çok aza indirebilmek mümkün. Bu gibi argümanlarla diğer ışık kaynaklarına göre avantaj sağladıkları açık ve net. Verimlilik oranları konusunda her ürün ve/veya proje kendi içinde karşılaştırılmalı ve değerlendirilmeli. Bir projede %93 verimlilik sağlanırken bir başka çalışmada %30 dolayında verimlilik sağlanabilir.
* Uzun ömür.
LED’lerin ömürleri konusunda çok değişik rakamlar telaffuz edilmekle birlikte, armatür yapısına veya kullanım biçimine ve yerine göre farklı süreler hesaplanabilir. Bazı durumlarda 15.000 saat, bazı durumlarda 50.000 saat üzerinde çalıştırabilmek başarı sayılır. 1.000 saatlik akkor lamba, 2.000 saatlik halojen lamba, 2.000-15.000 saatlik CFL ve Florasen lamba ömürleri ile karşılaştırıldığında; ciddi kullanım süreleri olduğu görülür.
* Anında ışık verme.
LED’ler enerji verildiğinde çok hızlı tepki vererek maksimum ışık seviyesine ulaşır. İlk çalışmada düşük ışık, ışıkta titreme asla olmaz, normal ışık değeri için beklemek gerekmez. Hatta taşıtlarda fren lambalarında sürüş güvenliğini arttırdığı için, ”kullanılması mutlaka gereklidir” denilebilir.
* Isınma.
İşte bu özelliğe dikkat etmek lazım! ”LED’ler ısınmaz” diye bir önerme çok doğru bir yaklaşım değildir. Buna rağmen, ”LED’ler IR ışık içermedikleri için aydınlattıkları nesneleri, mekanları ısıtmazlar” önermesi, doğruluk derecesi çok yüksek bir önermedir. Bu konuyu ”ısıl denetim” başlığı altında detaylı ele alacağız.
* Dayanıklılık.
Yapısal olarak cam, filaman vb. kırılgan parçalar ihtiva etmedikleri için fiziksel olarak darbe ve titreşimlere daha dayanıklıdır.
* Titreşimsiz ışık.
Doğru akım veya şebeke frekansının çok üzerinde darbeli akımlarla çalıştıkları için ürettikleri ışık stabildir. Bazı konvansiyonel ışık kaynakları gibi titreşime sebep olmazlar.
* Küçültülmüş ebatlar (?)
Işık üretim biçimleri gereği, fiziksek büyüklükleri yani kapladıkları hacimler -göreceli olarak- küçüktür. Bu tasarımcılar için daha küçük armatür planlama imkanı verir. Burada sadece LED’i değil, ısıl yönetim ve güç kaynaklarını da unutmamak lazım. Işığın tek noktadan yönlendirilmiş olarak çıkıyor olması, optik sistemlerle istenilen ışık hüzme ve açılarının elde edilmesi, önemli avantajlardır.
* Azaltılmış atık.
Uzun ömür ve küçük ebat daha az çevresel atık demek. Civa ihtiva etmiyor olması da önemli bir özellik. Ancak diğer ışık kaynakları için de ”azaltılmış zararlı madde standartları” ve ”geri dönüşüm” seçeneklerinin olması unutulmamalı. Konvansiyonel ışık kaynakları için; ”Bunlar çevreyi zehirliyor” önermesi aslında çok da doğru değil.
* Aydınlatma kontrolü.
Açma/Kapatmanın yanısıra daha kolay ”titreşimsiz DİM edilebilme” en önemli özelliğidir. Doğru düzeneklerle %0 ile %100 arası sorunsuz DİM edilebilir. DİM edilirken renk kaymasının olmaması sayesinde LED’ler ”mükemmel” kelimesini hak ediyor.