OLED teknolojisi nedir?
LED ışık kaynağının gelişiminin sonrasında onu takip eden ışık kaynağı teknolojisi OLED, LED in organik tabakalar içeren halidir ve LED gibi, katı hal aydınlatma (SSL) teknolojisidir. OLED ışık kaynağı iki elektrot arasına sandviç edilen organik tabakalardan oluşur. Anot ve katot vasıtasıyla organik katmanlara doğru yönde bir elektrik uygulanır ve bu elektroluminescence yöntemiyle görülebilir ışık olarak açığa çıkarır.
Bir OLED aydınlatma paneli, mekanik bir yapı olarak istenilen optik özellikleri sağlayan saydam bir ana tabaka ile başlar. Ana tabakayı anot olarak hizmet veren desenli şeffaf ve iletken bir tabaka takip eder. Organik katmalar çok ince tabakalar halinde anot üzerine uygulanır. İkinci bir metal elektrot yani katot elektriksel yapıyı tamamlar. Organik katmanların seçimi yayılan ışık dalga boyunu yani rengini belirler. Bu yapısal durumu itibari ile OLED’ler geniş alan ışık kaynağı (panel) olarak idealdir, yüzeylere geniş bir yelpazede ve geniş alanlar boyunca inşaa edilebilirler.
OLED aydınlatma’nın bazı faydaları
- OLED aydınlatmanın vurucu özelliği diğer ışık kaynkalarından farkı, daha geniş bir alandan homojen ve yumuşak bir ışık çıkışı sağlıyor olması doğal ışık oluşturur.
- OLED reflektör ve difuzör olmadan aydınlatma sağlayacak ve bunları gizlemek için bir armatüre ihtiyaç duymayacak. Yeni OLED teknolojisi daha çok mimari aydınlatmalarda önemli konumda olacak.
- OLED standart ışık kaynaklarına göre daha az enerji harcayacak.
- OLED aydınlatma cihazları, yüzeylerden ışık yayarlar, aydınlatma panelleri, pencere, yansıtıcı ayna gibi, şeffaf, hatta potansiyel olarak esnek yapılarda olabilir.
- OLED aydınlatma, ince, dayanıklı ve hafiftir. Enerji verildiğinde hızlı ve gürültüsüz çalışır, geniş çalışma sıcaklıklarına sahiptir.
- OLED ürünler çevreye zarar veren cıva vb. tehlikeli materyaller içermez.
Not: Cihaz, TV, Monitör vb. alanlarda da kullanılan OLED teknolojisine ben, ilgi alanım gereği sadece aydınlatma açısından baktım.