Robotum için biraz ışık lütfen…
2020’li yılların başları. Şehrin atık yönetiminden sorumlu robotlardan biri geri dönüştürülebilir atıkları ayırmakla meşgul. Üzerindeki sensörler sayesinde karşılaştığı çöpün geri dönüştürülebilir malzemelerini analiz ederek bunları sırtındaki küfeye benzer bölmeye atıyor. Özel olarak tasarlanan bu robotlar günün 24 saati aralıksız çalışabilme yetenekleriyle pek çok atık şirketinin ve yerel yönetimin de gözdesi durumunda. Üzerindeki, gövdesine uygun şekillendirilmiş esnek solar paneller sayesinde kendi enerjisini üreterek elektrikli otomobillerdeki gibi şarj için bir yere park etmesine gerek kalmıyor. Aylık düzenli bakımlar ile yıllar boyu sorunsuz çalışabiliyor.
Bu bahsettiğimiz senaryo çok da uzak olmayan bir gelecekte hayat bulacak. Bir anlamda bugünlerde İsviçre’nin Davos kasabasındaki zirvenin ana gündemi olan Endüstri 4.0’ın günlük yaşama bir yansıması aslında. Medyada kendine maalesef kısır bir bakış açısıyla; “Robotlar işimizi elimizden alacak, 5 milyon kişi işsiz kalacak” haberleriyle yansıyan geleceğin somut örneklerinden biri. Bu tip bir robot 2020’li yılların başlarına yetişir mi bilinmez, ama ortalarında görmek şaşırtıcı olmayacak.
Endüstri 4.0’ın ve yoğun bir şekilde kullanılmaya başlayan robotların 24 saat aralıksız görev yapması için önemli bir koşul daha var: Aydınlatma. Gece şartlarında çalışan bir robotun sadece sensörlerini kullanması, yolunu bulması için yeterli olmayacak. Bu robotların aynı zamanda etraflarını iyi bir şekilde aydınlatarak güvenliği sağlaması da gerekecek çünkü. Aynı şekilde yalnızca çöp arıtma tesisleri değil, 24 saat çalışan tüm açık ve kapalı alanlar için de etkili bir aydınlatma ihtiyacı söz konusu. Fikir vermesi açısından aklınıza çöp depolama tesisini değil de şehrin içindeki bir parkta temizlik görevlisi olarak görev yapan bir robotu getirebilirsiniz; veya afet yönetim bürolarında görevli, acil durumlarda enkaz kaldırmaya yarayan ya da yürümenin bile zor olduğu alanlarda ekipmanları taşıyan robotları…
Bu açıdan baktığımızda LED teknolojisinin verimlilik özelliğinin fazlasıyla öne çıkacağını öngörmek yanlış olmaz. Bugün nasıl fabrikalardaki veya evimizdeki cihazların, makinelerin verimliliğinin önemli olduğunu söylüyorsak, Endüstri 4.0 çağının da etkisiyle 2020 sonrasında bu kez “hangi robot daha verimli?” tartışmalarının içine gireceğiz. O tarihlerde LED teknolojisinde ne tip yeniliklerle karşılaşırız bilemiyorum, ancak 24 saat çalışan bir dünyanın, 24 saat boyunca sorunsuz çalışmayı sağlayan verimli ortamlara ve elbette verimli bir aydınlatma teknolojisine ihtiyacı olacağı kesin…