TET’in organizasyonu ile yenilikçi projeler yarıştı
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET) 2012 yılında başlattığı TET Ar-Ge Proje Baharı’nın 5.si bu yıl Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte; elektrik, elektronik ve bilişim alanındaki toplam 509 proje arasından seçilen ve 115 proje sergilendi.
Sergilenen 115 proje içerisinde çok sayıda nesnelerin interneti ve enerji verimlilği konularını kapsayan çalışmalar vardı. Sergilenen projeleri incelerken aydınlatma ile ilgili olarak dört adet projeye rastladım, bu aydınlatma projelerinin bilgilerini aşağıda paylaşıyorum.
Proje adı: Geleceğimizi Aydınlatan Teknoloji ‘OLED’
Proje sorumlusu: Murat ŞAHİN
Açıklama: Konvensiyonel aydınlatma ürünlerinin elektrik tüketimleri yüksektir, bu durum enerji kaynaklarının tüketimi ve çevre bakımından tehlikeler içermektedir. Bu projede amaçlanan OLED (Organik Işık Yayan Diyot) aydınlatma teknolojisi kullanılarak enerji kaynaklarının temiz ve verimli kullanılması sağlanarak aydınlatma ihtiyacının karşılanmasıdır. Proje kapsamında ışık verimliliği yüksek OLED yapay ışık kaynağı üretimi hedeflenmektedir.
Proje adı: OPD-OLED Hibrit Aygıtlarının Geliştirilmesi ve Karakterizasyonu
Proje sorumlusu: Alper BAYRAM
Açıklama: OLED (Organik Işık Yayan Diyot) ve OPD (Organik Fotodedektör) yarı iletkenlerinin kullanıldığı nano uygulamalar arasındadır. Araştırmalarımızda her ikisinin kullanıldığı melez bir sistemi geliştirmeyi amaçladık. Bu doğrultuda, aktif tabakada yarı iletken Polifloren türevi organik yarı iletken malzeme PFE ve ZnO inorganik nano parçacıkları kullanarak optimum maliyetlerle OPD-OLED hücrelerini üretmeyi hedefledik.
Proje adı: Nesnelerin İnterneti için Görünür Işıkla İletişim Modülü
Proje sorumlusu: Mahmut DURGUN
Açıklama: Günümüzün en popüler konusu (IoT) nesnelerin interneti ile görünür ışıkla iletişim için farklı çevreler çeşitli cihazlar tasarlama ve üretme peşindeler. Bu iki teknolojinin bir arada yer almasının sağlayacak Görünür ışıkla iletişim modülünün oluşturulması projemizin hedefidir.
Proje adı: FreeLighter/Güneş Enerjisi ile Doğal Aydınlatma
Proje sorumlusu: Burak Çeşnigil
Açıklama: Gün içerisinde doğrudan gün ışığı alamayan ve yapay aydınlatmaya ihtiyaç duyulan alanlar için doğal ışığı kullanan aydınlatma yöntemidir. Proje ile gündüzleri yapay ışık kaynağına ihtiyaç duymadan yaşanılan mekanların aydınlık seviyelerini yakalamaları hedeflenmektedir.
Bütün proje katışımcılarına çalışmaları için teşekkür ediyorum ve kutluyorum, projelerinin başarılı sonuçlar almasını dilerim.
Türkiye genelinde ‘Elektrik’, ‘Elektronik’ ve ‘Bilişim’ alanlarında yüzlerce başvuru geldiğini belirten TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, birlik olarak projesi olanları desteklemeye devam edeceklerini söyledi ve devam etti:
“TET olarak Türkiye’de yeni ve uygulanabilir fikri olan girişimcilerimizi 5 yıldır desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Girişimcilerimizin projelerini ortaya çıkarmalarına vesile olmanın gururunu taşıyoruz” “Bu seneki etkinliğimize büyük destek veren kuluçka merkezleri ve üniversitelerimizin, TET Ar-Ge Proje Pazarı’nda yer alması, ortak bir bilgi ve paylaşım platformu yaratma açısından da Proje Baharı’nı özel bir konuma taşıyor. Bu kurumlara da katkılarından ve desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz” dedi.
Daha fazla bilgi için: http://www.tetprojepazari.org